A környezet védelem technológiája

Az interneten több olyan oldal is van, ami azzal foglalkozik, hogy miként lehet megoldani az autók okozta káros anyag kibocsátás negatív hatásait. Az üzemanyagtól elkezdve a kipufogón át mindenhol van olyan megoldás, ami jobb vagy rosszabb a végeredmény szempontjából. Még a légkondi sem mindegy, hogy milyen, abban is lehet különbségeket tenni. Amikor legutóbb szervizeltettem az autómat, ugyanis kilukadt a kipufogó dobja, akkor hallottam pár érdekes infót a környezetvédelemmel kapcsolatban az egyik szerelőtől. Miközben a papírmunkát végeztük, és a kocsi tulajdonságairól beszéltünk, elmesélte, hogy ők is épp most váltották le még az otthoni klímájukat is természetbarátra. Nem is tudtam, hogy a légkondi szerelés is azok között a folyamatok között van, amiket le tud vezényelni. Rá is kérdeztem, és elmondta, hogy nem ő szerelte be, hanem egy céget kér meg rá.

Ilyenkor az szokott következni, hogy a mesélő fél elmondja, hogy mennyire sok gonddal és kosszal járt az átépítés, felújítás, hogy mennyi időt rabolt el tőle, és, hogy mennyire örülnek a családjával, hogy végre túl vannak rajta. Ehhez képest emberem azt mesélte, hogy egy délután elegendő volt. Maga a szerelés ugyanis pár órán át tartott, de azt mondja, hogy nem tudja pontosan, mert ismerőse volt a szaki és utána még jó darabig beszélgettek is. Minden esetre ez meglepően rövid idő. Mivel nem említett komolyabb takarítást a művelet után, így gondoltam rákérdezek, hogy nem volt –e nagy a rumli miután megtörtént a beszerelés. Mosolyogva mondta, hogy természetesen a munkás feltakarított maga után, ez ugyanis a normál eljárás, így ők egy gyors porszívózással letudták a dolgot. Egyébként sem keletkezett valami sok törmelék. Még azt is megjegyezte nekem az autószerelő viccesen, hogy azért nem teljes belső felújításról van szó ilyenkor.

Ezek után már én is kíváncsi lettem, és úgy döntöttem otthon utána nézek ezeknek a dolgoknak, már csak azért is, mert az árra udvariatlanság lett volna ott helyben rákérdezni, viszont elég fontos nekem, hogy mennyibe kerül egy ilyen szerkezet, mivel kezdtem azt fontolgatni, hogy ha nem túl vészes, akkor én is beszerzek egy ilyen eszközt. Őszintén szólva utálok nyaranta a nagy melegben aludni. Nem is nagyon tudok. Állandóan izzad az egész ház, és csak forgolódunk. Ha kinyitjuk az ablakot, akkor a melegen és a szúnyogokon kívül nem nagyon jön be más, az a magányos ventilátor a sarokban meg nem sokat tesz hozzá a dolgokhoz, így már igen csak megérett az idő valamilyen komolyabb hűtő berendezés beszerzéséhez. Szerencsére az árak sem voltak valami magasak, így úgy döntöttem, hogy teszek egy próbát.

Nyáron meg is léptem, amit terveztem, és beépíttettem a vadonatúj klímánkat. A beépítésnél volt ugyan egy kis hátráltató tényező, ugyanis a csövezést falon keresztül kellett megoldani, ami miatt egy órával tovább tartott a dolog, de egyébként valóban meglepően gyorsan kész lett a szakember, és nálunk sem volt szükség több takarításra, mint egy gyors porszívózás. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy ne kössük a gépet egy hálózatra a többi nagyteljesítményű háztartási cikkel, így nyugodtan mehet egyszerre a mosógép, a sütő és a porszívó, a légkondi így sem fogja kiverni a biztosítékot.

A teljesítményéről ódákat lehetne zengeni. Nem csak azért, mert nagyjából 10 perc alatt eddig mindig sikerült hűvöset varázsolnia a szobánkba, hanem azért is, mert ehhez alig búg egy parányit a gép. Ezért aztán estére is bekapcsolva tudom hagyni, mert senkit nem zavar a működése. Emellett a modernitásnak köszönhetően a gyerekek sem veszekednek a távirányítón, ugyanis wifi segítségével bármilyen okos eszközről lehet utasításokat adni a gépnek. Télen még akár a levegőt is melegíthetjük, ami külön pozitívum, hiszen így nagyon könnyen rá tudunk segíteni a fűtésre, ha a hideg idő indokolttá teszi. Hab a tortán, hogy huzamosabb távollét esetén stabilizálja a hőmérsékletet 8°C-on a masina, így akadályozva meg fagyáskárok kialakulását.

Persze a kérdés felmerülhet mindenkiben, hogy mi köze ennek a természetvédelemhez. A legjobb részét ugyanis a legvégére hagytam. A Pazar teljesítmény csak egy dolog, de ami igazán fontos, hogy kifejezetten környezetbarát és energiatakarékos gépről van szó. A segítségével 30%-al lehet csökkenteni egy háztartás áramszükségletét éves szinten. Ez persze nem csak az élőlényeknek és növényeknek jó, hanem a mi pénztárcánknak is, hiszen így nem kell aggódni, hogy gyakori használat esetén fizethetjük az óriási számlákat.

Az autóm mellett most már a házam hőmérsékletét egyensúlyban tartó gép is környezetbarát, ráadásul ez egyik eszköz teljesítményén sem látszik. Így aztán teljesen elégedett vagyok magammal és a tárgyaimmal.