A kipufogókról és a napelemekről is mindent megtudhatunk a neten

Sokan nehezményezik, hogy a mai világban mindenki állandóan bele van bújva a telefonjába, a tabletjébe, a laptopjába, az internetbe. Sok esetben van is ebben némi igazság, hiszen gyakran csak ész nélkül görgetünk egyre lejjebb és semmivel nem leszünk többek a műveletre rászánt időt követően sem. Azonban ha valaki okosan használja a rendelkezésre álló eszközöket, annak ez egy hatalmas és megkérdőjelezhetetlen ajándék. Mégpedig azért, mert az internetről szinte már mindent meg lehet tudni, tanulni, minden információ és segédlet a rendelkezésünkre áll egy helyen, csak keresni kell egy kicsit. Ha én a kipufogók szakértője akarok lenni, akkor megvan rá a lehetőségem, ha általánosságban szeretném jobban érteni az autók működését, vagy netán egy speciális problémára keresek megoldást, jó eséllyel megtalálom a választ egy rövid keresést követően.

Pontosan így történt ez a legutóbb is. Már egy ideje tervezgetem, hogy a szüleimet rábeszélem, hogy rakassanak a házukra napelemet. Igen ám, de nem könnyű esetek, ezért csak úgy lehet eléjük állni egy ilyen elgondolással, ha már minden felmerülő kérdésükre tudom a választ. Éppen ezért a kivitelezők és áraik mellett napelem pályázatok után néztem, amikkel biztosítva lenne az fedezet is a projekthez.

Jelenleg magánszemélyek számára csak visszatérítendő támogatás igényelhető és hát mivel nincs cégünk, ezért csak ilyen módon tudunk segítséget szerezni. De nem gond, mert rendkívül kedvező feltételekkel kínál erre lehetőséget a Magyar Fejlesztési Bank. 0%-os, azaz kamatmentes hitelt lehet igényelni, 10% önrész mellett, akár 20 éves futamidőre. Egy akkora ház esetében, mint a szüleimé, a szükséges teljesítményű napelem rendszer körülbelül 3-4 millió forintot kóstálna. Szerencsések, mert a tetőszerkezet és a villamos hálózat is bőven kibírná a többlet terhelést, lévén hogy nem rég újították fel mindkettőt. Éppen ezért ha a 10% önrészt vesszük, egy kényelmes futamidővel 3-4 milliót visszafizetni nem elképzelhetetlen. Éppen ezért én egészen kihagyhatatlan ajánlatnak érzem és ha én is családi házban élnék már beleugrottam volna egy ilyen fejlesztésbe.

Számtalan előnye létezik egy ilyen napelemes fejlesztésnek, hiszen zöldebbé válik az egész háztartás és ezáltal kevésbé leszünk terhére a bolygónak. Ha okosan használjuk és minden lehetséges fogyasztót villamos energiával üzemeltetünk a fűtéstől a kapunyitásig, hamar azon kaphatjuk magunkat, hogy megtérült a befektetést. A nulla forintos villanyszámla sem utópia, hiszen nappal jóval több energiát termel a rendszer annál, mint amennyit a háztartás fel tud használni. Ezt a többletet a villamos hálózatba táplálja vissza, majd amikor szükség van rá onnan vesz energiát, így gyakorlatilag egálba kerül, vagy pluszba – a szolgáltatóhoz képest. Optimista becsléssel kb. 8 év alatt már visszajöhet a befektetés ára, ezt követően pedig még legalább dupla ennyi ideig élvezhetjük a rendszer zavartalan működését. Hiszen komoly berendezésekről van szó, amiket hosszútávú felhasználásra terveztek, nem pedig 2 évenkénti cserére.

Azt mondjuk sajnálom, hogy csak visszatérítendő támogatás van a lakossági felhasználásra. A vállalkozások kétféle pályázat közül is választhatnak, függően attól, hogy mekkora rendszert szeretnének telepíteni. Kisebb teljesítmény esetében 3-10 millió forintot igényelhetnek, amely teljes mértékben vissza nem fizetendő. Ha pedig nagyobb teljesítményű rendszerre van szükségük, vagy más energetikai fejlesztést is eszközölnének a vállalkozásban, akkor egy másik pályázattal akár 100 millió forintot is igényelhetnek, amelyet szintén nem kell visszafizetniük.

Ebből a szempontból kicsit motiválhatnák jobban a magánszemélyeket is, de persze a 0%-os hitel sem rossz. Viszont azt is olvastam, hogy nagyon résen kell lenni, mert bizonyos területeken, például Pest megyében jelenleg nem érhető el a támogatás, egyszerűen azért, mert elfogyott a keret. Hiába, ha jó ajánlatról van szó az emberek szemfülesek szoktak lenni. Szerencsére a szüleim vidékiek, tehát egyelőre a hiány nem érinti őket, de azért ez jó figyelemfelkeltő arra, hogy ne teketóriázzunk sokáig a pályázat kiírását követően.

A jövő héten megyek is és felvázolom nekik a tervet, hogy nekik ez miért jó, hogyan működik, mennyibe kerülne és hogy milyen napelem pályázatok érhetők el a megvalósításhoz. Remélem könnyen rá tudom őket beszélni, hiszen saját magukat tehermentesítenék hosszútávon.