Két dolog, amihez nem értek: a kipufogók és az energetikai tanúsítvány

Igazából borzasztó sok dolog van, amiről lövésem sincs, de ami az utóbbi időben nagyon kicsúcsosodott, és szükség lett volna némi hozzáértésre, az az autók kipufogója, pontosabban az egész autó maga, de a kipufogó külön és pluszban valamiért nagyon fontos, nem is értem… A másik pedig az energetikai tanúsítvány. Örököltem ugyanis régóta Amerikában élő nagynénémtől egy nagyobb összeget, ezért egyrészt úgy döntöttem, hogy lecserélem a régi autómat, másrészt pedig, hogy eladjuk a lakást, és egy kisebb kertes házat veszünk helyette. Na már most, tipikusan az a fajta nő vagyok, aki úgy választ autót, hogy „jaj, de szép!!”, így ezt a dolgot inkább életem párjára bíztam, Dia ugyanis nagyon otthonosan mozog az ilyen témákban, és megígérte, hogy nemcsak jó, de szép is lesz.

Rám maradtak így a lakás eladásával kapcsolatos tennivalók. Az ingatlanos segítségével minden simán ment, amíg nem döbbentem rá, hogy nem találom sehol az energetikai tanúsítványt. Legnagyobb szerencsémre ajánlott egy céget, és megmutatta a honlapjukat is, ami, legnagyobb örömömre, úgy volt felépítve, hogy akinek gőze sincs semmiről, az is simán elintézhette az igénylést.

Rögtön főoldalon elmagyarázták, hogy mi ez – hivatalos igazolás arról, hogy a lakás milyen energetikai besorolásba tartozik, fogyasztás szempontjából. Persze, így elolvasva már leesett, hogy hallottam én ezt korábban, csak elfelejtettem, mert nem volt rá szükségem.

Azt is megtudtam, hogy a mindenkori tulajdonost illeti, és az adásvételi szerződéskor ügyvéd jelenlétében át kell adnunk az új tulajnak.

Egy ilyen papír alapvetően 10 évig érvényes, amennyiben a házon, lakáson, nem történik olyan felújítás, amely az energetikai besorolását jelentősen befolyásolja – például új szigetelés, új nyílászáró, új fűtési rendszer… Ennek fejében, a hozzám hasonlóan szétszórt emberekre gondolva, elektronikus formában 10 évig őrzik a dokumentumot, és szükség esetén újra a rendelkezésünkre bocsátják.

Ennyi infó után a megrendelés menüpont felé vettem az irányt. Itt nem volt szükség semmi extrára, csupán a nevem kellett, a telefonszámom és e-mail címem, illetve a lakás pontos címe, irányítószámmal, mindennel együtt. Lehetőség volt itt megjegyzést is írni, de nem láttam szükségét.

A tanúsítás menete pontban kiderült, hogy ilyenkor az adataimat azonnal az területi mérnöknek továbbítják (ugyanis az egész ország területén vállalják a felmérést), aki majd felveszi velem a kapcsolatot a helyszíni felmérés ügyében.

Ez is meg is történt néhány órán belül, és pár nap múlvára megbeszéltünk egy időpontot (miattam nem lehetett korábban). A mérnök megkért, hogy a személyes találkozóra készítsek elő egy olyan doksit, amivel a helyrajzi számot igazolni tudom, például a tulajdoni lapot, valamint, ha esetleg rendelkezésre áll, akkor tervrajzot, alaprajzot, bármilyen építészeti dokumentumot a lakással kapcsolatban. Még jó, hogy hagytam magamnak pár napot, ugyanis az egész lakást felforgattam, mire meglett, amiket kért, de csodák csodájára, még alaprajzot is találtam.

A megbeszélt időpontban minden nagyon szakszerűen zajlott, a férfi, aki felmérést végezte, türelmesen válaszolt a kérdéseimre, és az sem zavarta, hogy úgy lestem minden lépését, mintha csodát tenne.

Megkérdezte, hogy szükségünk van-e esetleg extra sebességgel a hitelesített papír azonosító számára, mert amennyiben igen, 6-12 órán belül elküldik sms-ben, és ez alapján már ki tudja tölteni az ügyvéd az adásvételi lapot, de mivel csak jövő héten írjuk alá a szerződést, így ezzel a lehetőséggel nem éltünk – de azért tök klassz, hogy van.

Este Dia már az új autómmal ért haza, én pedig nagy büszkén meséltem neki, hogy a holnapi nap folyamán ki is szállítják az elkészült energetikai tanúsítványt a munkahelyemre, és számlát is tudtam kérni róla, ami még egy plusz öröm.

Azóta is mindenkinek meleg szívvel ajánlom energetikai igazoláshoz a céget, autó vásárlásához pedig a páromat…