Szeretem, hogy a kocsim klímás, az idei légkondi szerelés után pedig már a lakásom is az lett

A nyári meleg mindig kifáraszt. Nem értem, hogy miért, de mikor kánikula van, sokkal kevesebb az energiám, nehezebben tudom teljesíteni a feladataimat és aludni is nehezebben alszom. Régebben ilyenkor csak az nyújtott felüdülést, mikor a kocsimban ültem, mert abban van klíma, és annak ellenére, hogy olyankor többet fogyaszt az autó, nyáron minden útra be szoktam kapcsolni. Megéri kicsivel többet tankolni, mint megsülni a dugóban.

Ilyen szempontból a munkahelyemen is ideális lenni nyáron, mert ott is minden helyiség légkondicionált, ezért szerencsére ott sincs melegem sosem. Vannak olyan kollégáim, akik ilyenkor szívesebben vállalnak túlórát, mert addig is hűsölhetnek.

Otthon azonban nem ilyen jó a helyzet. Másfél éve költöztem el a szüleimtől egy másfél szobás panellakásba, ahol eleinte egyedül, egy éve pedig a barátnőmmel együtt lakom. Mindketten jó körülmények között nőttünk fel, és nagy családi házban töltöttük a gyerekkorunkat, ahol minden komfort érzetet növelő berendezés megtalálható volt. Ennek ellenére mindketten azt éreztük, hogy nem lakhatunk örök életünkben a szüleinknél, így az elköltözés mellett döntöttünk. Mondanom se kell, a megvásárolt lakás közel sem olyan volt, mint amit korábban megszoktunk. Az utóbbi egy évben persze lehetőségeinkhez mérten próbáltuk minél inkább felújítgatni és csinosítgatni a lakást, de egy dolog még nagyon hiányzott belőle, méghozzá a klíma.

Az utóbbi pár hónapban sikerült félretennünk némi pénzt, amit alapvetően egy nagyobb külföldi nyaralásra szántunk, de ez a meleg nyár arra késztetett minket, hogy ezt az összeget inkább klíma szerelésre költsük. Én vetettem fel az ötletet, de Linda is teljesen egyet értett velem abban, hogy hosszú távon ezzel sokkal jobban járunk. Külföldre mehetünk, mondjuk jövőre is, idén meg elég lesz nekünk a Balaton is, mert így megengedhetjük magunknak a klímát.

Hamar utánanéztem a neten a légkondi szerelés minden részletének, illetve a szüleimet is megkérdeztem arról, hogy ők annak idején melyik céggel csináltatták az otthoni légkondikat. Végül mindent számba véve találtam egy honlapot, ahol az adott cég klímáira idén nyáron éppen akció is volt, ráadásul a beszerelési költség is ingyenes, amennyiben nincsenek az embernek különleges igényei. A honlapjukat olvasva úgy éreztem, hogy ez egy visszautasíthatatlan ajánlat, ezért egyből ajánlatot kértem tőlük.

Hamar sikerült mindent leegyeztetni a céggel és július végén jöttek a légkondi szerelők beszerelni a régen várt klímánkat. Azóta sokkal kellemesebb itthon lenni, esténként is, mikor Lindával sorozatokat nézünk a kanapén, csak bekapcsoljuk a klímát és egyből jobban élvezzük a Castle és Agymenők epizódokat.

Mindketten egyet értünk abban, hogy jó döntés volt a megtakarításunkat az olaszországi nyaralás helyett klímára költenünk, hiszen egy nyaralás csak néhány hétig tart, a klíma viszont hosszú éveken át jó szolgálatot fog tenni nekünk. Ráadásul így, hogy ez már megvan, ismét elkezdhetünk spórolni, hogy jövő nyáron tényleg eljussunk Olaszországba.