Mi is igényeltük a napelem támogatást családoknak

A munkám miatt nagyon igyekszem odafigyelni a környezetvédelemre. Nagyon fontos nekem, hogy mindig olyan megoldásokat javasoljak a hozzám fordulóknak, amelyek segítségével tudatosan óvni tudják a természetet. A kipufogó szereléssel igenis sokat lehet tenni azért, hogy egy kicsit jobban alakuljanak a dolgok: kevesebb üvegházhatású gáz kerüljön a levegőbe, hatékonyabban üzemeljenek az autók – és ha már a közlekedésről nem is tudunk lemondani, akkor olyan módon tegyük azt, hogy a legkevésbé ártsunk a bolygónknak.

Minden tevékenységemet igyekszem úgy megszervezni, hogy a lehető legkevésbé terheljem a körülöttem lévő világot. Tartós dolgokat vásárolok, próbálok csomagolásmentes megoldásokat keresni, vagy olyan terméket választani, amelyik újrahasznosított anyagokból készült, esetleg maga is újra felhasználható.

Otthon is igyekszem mindenféle energiatakarékos megoldást választani. Régóta használok például nyaranta napkollektorral melegített vizet a zuhanyzáshoz. Nem kell bonyolult dologra gondolni, egy kalsszikus, fekete tartályról van szó. Amikor szép az idő, a víz kellemesen felmelegszik, sokszor annyira, hogy már-már túl forró is – ilyenkor hozzáadunk egy kis hűvöset. Sokat spórolunk így.

Napelem támogatás családoknak

Nagyon régóta szeretnék még ennél is hatékonyabb megoldást választani. Nagyon gondolkozom azon, hogy elektromos padlófűtésre váltok, illetve tüzelésen alapuló rendszerek helyett inkább villamosenergiát használok. Sajnos ez nem olcsó játék, mert a villamosenergia ára nagyon drága. Ráadásul egy kicsit tartok is attól, hogy tényleg segíteni fog-e ez a környezetemnek: nem vagyok biztos benne, hogy az atomenergiával és szénerőművek segítségével termelt villamosáram nem rosszabb-e, mintha itthon valami erősen szűrt tüzeléstechnikára álltam át.

Nemrég viszont olvastam róla, hogy létezik napelem támogatás családoknak is. A támogatásra persze pályázni kell, de elég hozzá 10% önerő, a többit egy támgatott hitellel lehet finanszírozni, amine a futamideje maximum 20 év.

Mivel már régóta tervezünk lakásfelújítást, van is egy nagyobb összeg, ami rendelkezésünkre áll. Eredetileg az ablakokat szerettük volna korszerűbbre cserélni belőle a házon és ha maradt volna rá pénz, akkor a régi, kezdetleges napkollektort is olyanra cseréltük volna, amelyik stabilan és megbízhatóan működik. Így viszont valószínűleg egy kicsit tovább megyünk. Ha elnyerjük a pályázatot, napelemeket szereltetünk a házra.

Korábban már megnéztem, és elég jó helyen fekszik a házunk ahhoz, hogy a napenergia használható legyen. Ha összejön, nem csak az elektromos eszközeink teljes fogyasztását tudjuk fedezni, de a fűtés költségeit is – főleg, ha a szigeteléssel és az ablakokkal is tudunk valamit kezdeni.

A napelemes rendszer úgy működik, hogy a megtermelt energiát, amit nem használunk fel, vissza tudjuk táplálni az elektromos hálózatba, a szolgáltató pedig megtéríti nekünk az így tőlünk jövő áramot. Nyáron, a napsütéses órákban sok energiát termelünk. Télen viszont nem maradunk áramellátás nélkül akkor sem, ha napokig felhős az idő.

Tudom, hogy a hitelt legalább 10, de valószínűleg inkább 20 évig nyögni fogjuk, de szerintem ennek ellenére is megtérülő befektetés lesz. A törlesztőrészletet igazán ki lehet bírni, azt hiszem. Cserébe viszont egy sokkal természetbarátabb, tisztább, biztonságosabb háztrtásban élhetünk és az én szívem is megnyugszik egy kicsit.

Remélem, sikerül beadni a papírokat és hamarosan kezdődhetnek a munkák. A fent linkelt oldalon már elindítottam az ajánlatkérést, nemsokára komolyabban is elkezdjük a lehetőségek kiaknázását a szakemberekkel. Szerencsére ők a papírmunkát is vállalták, így szinte biztos vagyok benne, hogy elnyerjük a támogatást. Szerencsére pont most járnak le a lakástakarékjaim is – ennek köszönhetően kicsit anyagilag is könnyebb lesz megvalósítani a terveket.

Remélem, sokan tudnak élni ezzel a lehetőséggel és egy kicsit környezetbarátabb minőségre váltani. Már csak a szigetelés cseréjével is rengeteget lehet javítani a lakások energetikáján, szerintem maximálisan megérné ezzel foglalkozni. Mindenkit arra bíztatok, nézze meg mik a lehetőségek és indítsa el a folyamatot… A mai energiaárak mellett még a kamatmentes hitel bevállalása is tiszta profit lehet, szerintem.